3kons

GLASBENA DELAVNICA – SLOVENSKA LJUDSKA PESEM IN GLASBILA

Slovenske ljudske pesmi

Slovenske ljudske pesmi so se začele razvijati iz enostavnih ljudskih spevov, ki so se kasneje začeli oblikovati, nadgrajevati, spreminjati, ter s tem dobivati mnogo različnih napevov. Še hitreje so se začeli spreminjati iz zgodb, takrat ko se je začelo tlačanstvo rahljati in ko so se ljudje začeli seliti. Te so najbolj prenašali različni potujoči pevci,  godci in tudi vojaki,  študentje in rokodelci.

Petje se je predstavljajo na različnih družabnih prireditvah, kot so: ženitovanja, sedmine, veselice, sejmi, martinovanja, pustovanja, ob zaključku večjih kmečkih del, … Najstarejše slovenske ljudske pesmi so se začele že oblikovati zelo zgodaj. Že Primož Trubar je bil zelo dober pevec, prav tako pa Jurij Dalmatin in Adam Bohorič. Vsi so napisali več slovenskih pesmi kot so:

  • Hvalimo mi denes Buga– (Primož Trubar),
  • Velikonočnica – (Primož Trubar),
  • Pejsen od Svetega Duha – (Primož Trubar),
  • Kadar je Jezus v nebu šal – (Primož Trubar),
  • Tožba inu molitov – (Primož Trubar),
  • Ena srčna molitov zoper Turke – (Jurij Dalmatin),
  • Ta božična pejsen –  (Jurij Dalmatin),
  • Jutranja pesem – (Adam Bohorič),…

Viri:  http://sl.wikipedia.org/wiki/Slovenske_ljudske_pesmi

 

SLOVENSKA LJUDSKA GLASBILA

Ljudsko glasbilo je vsako glasbilo, če nanj igrajo ljudski godci na ljudske pesmi ob prireditvah in priložnostih. Na Slovenskem lahko zasledimo več kot  550 imen za različna ljudska glasbila. Še posebej zanimivi so tisti predmeti, ki so vzeti neposredno iz narave ali človekovega okolja in jim je raba dodelila vlogo ljudskega glasbila. Mednje lahko štejemo številne otroške zvočne igrače, od preprostih ropotuljic (npr. posušene buče, kamenčki v škatlici, na žici nanizani gumbi), pokalic, iz orehovih lupin narejenih stržkov, brnečih gumbov itn. do preprosto narejenih piščalk iz trstike, lubja in bezga, rogov iz lubja, piskanja na travno bilko in podobno …  Še danes vsi z veseljem vidimo ali celo odigramo na nekatera glasbila, ki so jih uporabljali naši predniki.

Cindy Tkavc, 4.a

Related Images:

(Skupno 1.204 obiskov, današnjih obiskov 1)