3kons

OSNOVE GOLFA

Golf so razvili Škoti in danes ga igra že več kot 50 milijonov ljudi po vsem svetu. Golf je bil sprva igra, ki so jo igrali le v visokih krogih, predvsem petičneži,  danes si ga pa lahko privoščijo tudi čisto običajni ljudje.
Poenostavljeno povedano je glavni cilj golfa spraviti žogico (najmanj 42, 67 milimetrov premera in največ 45, 93 gramov teže) s kar se da malim številom udarcev v luknjo, ki se nahaja v tleh zelenice. Premer te luknje v zelenici meri 10, 8 centimetrov. Majhna luknja je od izhodiščne točke (udarjališča) različno oddaljena, praviloma nekaj sto metrov oz. je odvisno od velikosti in oblike igrišča.

Igralec mora praviloma zadeti 18 (ponekod tudi 9) lukenj, ki si sledijo v nekem določenem zaporedju in so označene s številkami. Štejejo tudi tisti udarci, s katerimi ni zadel žogice (t. i. »zračni udarci«). Število udarcev, ki so bili potrebni za zadetek luknje, se sproti zapisuje ter na koncu sešteje.
Poleg tega pa pravila igre upoštevajo še številne posebne situacije, ki so povezane z velikim in v večji meri nedotaknjenim igriščem, ki ga obdajajo številni naravni pojavi kot so jezera, drevesa, hribi in griči … Pravilnik je iz tega razloga dosti obsežnejši kot pravilnik ostalih športov, igralci pa so v marsikaterem primeru negotovi, katero pravilo naj uporabijo v določenem primeru.
Kdor želi postati pravi igralec golfa, potrebuje kompleten set palic, od katerih se vsaka uporablja za drug udarec. Največkrat jih uporabljamo glede na to, kako daleč želimo udariti žogico. Palice se namreč razlikujejo glede na dolžino in glede na naklon, obe lastnosti pa vplivata na različno dolžino ter višino leta žogice.
Palice iz kovine ali lesa so poleg tega še označene po številkah od 1 do 9. Nižja številka palice pomeni večjo daljavo in nižji let žogice. Poznamo tudi t. i. peskovko (označena s črko S) in palico »putter«, ki se uporablja na zelenici za usmerjanje žogice v luknjo.
Za vsako igralno polje oziroma igrišče je določeno število udarcev, ki jih zelo dober igralec potrebuje, da žogico spravi od udarjališča v luknjo. To število udarcev se imenuje par igrišča. Število udarcev nad parom igrišča, ki ga igralec potrebuje od udarjališča v luknjo, pa predstavlja njegov »handicap« (prednostno število udarcev, ki jih ima slabši igralec pred boljšim).

Cindy Tkavc, 4.a

Viri; http://www.moski.si/sport/vse-kar-morate-vedeti-o-osnovah-golfa/

 

Related Images:

(Skupno 171 obiskov, današnjih obiskov 1)