Sredi aprila se nas je nekaj dijakov 3. f in 3. g odločilo, da je klasičen pouk za nas prenaporen in da potrebujemo korenito spremembo. Projekt Erasmus+ je to zagotovo bil. Dobili smo priložnost za izobraževanje o spletnem trženju, pa to ne kjerkoli, ampak kar na Kanarskih otokih. Tako smo na otoku Tenerife preživeli 14 čudovitih dni.

 

Naše potovanje se je začelo v soboto, 18. aprila, v zgodnjih jutranjih urah, ko smo se iz Celja odpeljali proti letališču Bergamo v Italiji. Že pot do letališča je bila dolga, nato pa nas je čakal še skoraj 5-urni polet. Ko smo proti večeru pristali na letališču na jugu otoka Tenerife, se naše potovanje še ni končalo. Čakala nas je še ena ura vožnje z avtobusom, da smo prišli do mesta Puerto de la Cruz, ki je postalo naš dom za naslednja dva tedna. Namestili smo se v hotelu, pojedli večerjo in kljub napornemu dnevu nam raziskovalna žilica ni dala miru, tako da smo se zvečer odpravili raziskovat mesto.

Naslednji dan smo imeli v načrtu ogled Loro parka, kjer smo se imeli odlično. Videli smo veliko različnih vrst živali in ogledali smo si šove, ki nam bodo ostali v lepem spominu.

 

V ponedeljek pa smo zavihali rokave, začelo se je delo. Delali smo od ponedeljka do petka od 9:00 do 17:00, saj smo morali nadoknaditi dela prost 1. maj.

Prve dni smo bili bolj zadržani, saj smo se še privajali na novo okolje. Med delom smo imeli odmor za kavico, da smo se malo razgibali od sedenja pred računalnikom. Naši gostitelji so bili člani FU Akademije, ki so nas toplo sprejeli in nam pomagali na vsakem koraku. Frank, ki je direktor Akademije, je za nas izvedel 2 seminarja, Lisa je bila naša mentorica ves čas našega bivanja na Tenerifih, Orsy pa je prostovoljka na Akademiji in nam je bila vedno pripravljena pomagati. Potem pa sta tukaj še Pablo in Adan, ki sta nas poučevala, poleg tega pa sta se izkazala tudi z velikim smislom za humor.

V dopoldanskem času smo imeli seminarje, popoldne pa smo aktivno uporabljali novo pridobljeno znanje v praksi. Delo je potekalo v skupinah in je bilo zelo zanimivo. Obsegalo je veliko različnih tem, področij in znanj. Prvi teden smo imeli uvod v spletno trženje, WordPress, Canvo, ‘Content marketing’ in pa osnove optimizacije spletne strani, za spletne iskalnike. Morda na prvi pogled izgleda vse skupaj malo zapleteno, ampak po zbranem poslušanju vseh seminarjev ter praktičnih vajah, je na koncu bil to za nas mačji kašelj. Izvedeli smo veliko o spletnem trženju in trženju nasploh. Predvsem nam je bilo všeč kako praktično so nam razložili potek oglaševanja in trženja, da smo si lahko res predstavljali, kako to gre.

 

Nismo pa seveda samo delali in se učili. Organizatorji so za nas pripravili tudi t.i. ‘team building’, kjer smo imeli priložnost, da smo se bolje spoznali in se med sabo povezali. Pripravili so nam 10 nalog, za katere smo imeli 90 minut časa, da jih izpolnimo. Ker je bil pri nas prisoten timski duh, nam je to tudi uspelo.

Prosti čas smo potem radi izkoristili za druženje s sončnimi žarki ob hotelskem bazenu, raziskovanje mesta in sproščanje. Ob vikendih smo imeli organizirane ekskurzije, prvi vikend smo se odpravili v Loro Park, naslednji vikend pa nas je v soboto gostil na vulkan Teide (najvišji vrh Španije (3718m) in tretji najvišji ognjenik na svetu), nedeljo pa smo si rezervirali za južni del otoka … tako da nam nikoli ni bilo dolgčas.

 

V drugem tednu smo se na akademiji bolj posvetili družabnim omrežjem. Tako smo prvi dan imeli uvod v temo, nato pa so sledili seminarji o trženju na Facebooku, Instagramu in Pintrestu ter zaključni seminar direktorja Franka – Going digital 2015. V drugem tednu smo se naučili zares veliko uporabnega, saj so družabna omrežja del našega vsakdana in prav je, da se zavedamo, kako sistem deluje.

Med vsemi seminarji in delavnicami, pa smo pripravljali tudi vsebino za naš skupinski blog, na katerem si lahko preberete vse povzetke seminarjev, članke o nas in našem prostem času na Tenerifih ter še veliko več (http://slovenian-students.learninginthesun.com/).

Zadnji dan našega bivanja na Tenerifih smo večina preživeli na plaži Jardin, prelepi črni plaži v bližini Loro Parka. Bilo je zelo vroče, pa tudi valovi so bili zelo visoki, ampak se kljub temu nismo mogli upreti skoku v morje. Ta dan je minil še prehitro, po večernem druženju s profesorji in poskušanju nekaterih španskih sladic ter banan s plantaže smo se odpravili na še zadnji počitek pred potjo do letališča v zgodnjih jutranjih urah.

 

Polet domov je hitro minil, prav tako vožnja proti domu. Vsi smo bili zelo veseli, ko so nas v Celju pričakali naši starši in ostali.

V teh dveh tednih smo se naučili veliko uporabnega, sklenili kar nekaj novih poznanstev in doživeli veliko čudovitih trenutkov, ki bodo za vedno ostali v našem spominu.

 

Vtisi dijakov:

lauraLaura: Praksa v tujini je bila zame ena najlepših in najzanimivejših izkušenj do sedaj. Zanjo sem se odločila predvsem zaradi tega, ker sem želela pridobiti nova znanja  in ker sem vedela, da mi bo to v prihodnosti zelo koristilo. Eden izmed razlogov je tudi ta, da si želim videti čim več od sveta in da rada spoznavam nove države, njihovo kulturo, ljudi in običaje. Želela sem tudi izboljšati svoje znanje angleščine in pridobiti nekaj španščine.
Prakso smo opravljali vsi skupaj na FU Akademiji, kar mi je bilo všeč, saj smo veliko delali v skupinah in se s tem naučili dobrega timskega dela. Postala sem tudi bolj samostojna, saj sem tam lahko preizkusila, kako je, če se moraš nekaj časa znajti sam. Praksa mi je bila všeč in ni mi žal, da sem se za to odločila. 

 

klaraKlara: Izobraževanje v tujini je bila zame čudovita izkušnja, ki jo priporočam vsakomur, ki ima to možnost, saj ne samo da se izobražuješ, spoznavaš nove ljudi, kulturo in mesto, postajaš tudi bolj samostojen. Preden smo odšli, sem imela pomisleke ali sem se prav odločila, ampak ko smo pristali na Tenerifih, so vsi dvomi izpuhteli.

Všeč mi je bilo, da smo skoraj vsak dan delali v skupinah in se s tem naučili skupinskega dela, ki je lahko včasih težko. Ta izkušnja mi bo ostala v lepem spominu.

 

aliciaAlicia: Izobraževanje na Kanarskih otokih je ena izmed mojih najboljših izkušenj. Poleg tega, da smo se veliko naučili na področju internetnega trženja, smo na Akademiji spoznali tudi veliko zanimivih ljudi, ki so nam preživljanje našega dneva na delu olajšali.

Najbolj sem uživala na ekskurziji v Loro Park, ker obožujem živali, tam pa jih je bilo res ogromno. Zelo so mi bile všeč tudi plaže s črnim peskom in preživljanje prostega časa v mestu ter kopanje v hotelskem bazenu. Ker smo se z domačini in učitelji na Akademiji pogovarjali v angleščini, sem izboljšala svojo angleščino ter se naučila nekaj španskih besed. Puerto de la Cruz je res prelepo mesto, v katero bi se takoj vrnila. 

 

tadejTadej: Menim, da smo svoje bivanje na Kanarskih otokih dodobra izkoristili. Z vsakim novim dnem smo spoznali nekaj novega, se nekaj naučili in se hkrati zabavali. Erasmus+ je res odlična ponudba za mlade, ki si želijo pridobiti dodatne izkušnje, tako na področju formalnega kot tudi neformalnega učenja. Mislim, da smo odlično izkoristili delovni in prosti čas. Všeč mi je bilo, ker smo lahko živeli “sami” in smo tako dobili priložnost, da se malo osamosvojimo in začutimo življenje še iz druge perspektive. Tudi delavnice so bile zelo poučne in polne uporabnih informacij, za katere verjamem, da mi bodo v življenju prišle zelo prav. Če bi imel možnost, bi se takoj vrnil v Puerto de la Cruz in tam preživel še kakšen teden.

 

larisaLarisa: Izkušnja, ki sem jo imela priložnost doživeti, je bila v skladu s pričakovanji res osupljiva. Ne samo, da je sprememba okolja ugodno vplivala name, domov sem prišla bogatejša za nove spomine in znanje, ki je v 21. stoletju in današnji, informacijski eri, še kako koristno. Zanemarljivo ni prav nič, saj sem bila kljub napornemu delavniku ob koncu dneva vesela, da sem ga preživela precej produktivno. Nezavedno sem se naučila reagirati v različnih situacijah in pri sebi opažam ogromen napredek glede uporabe interneta, saj to ni bilo moje močno področje, pa sem ga vseeno na nek način usvojila. Tamkajšnji ljudje, zrak in preprosto utrip mesta so mi takoj prirasli k srcu, saj španski ritem življenja poteka nekoliko bolj sproščeno, vse pa se razživi kasneje kot pri nas. To mi je neizmerno ugajalo in na besedo stres, ki je v Celju že nekakšna rutinska stalnica, nisem pomislila niti enkrat. Odnosi med nami so se okrepili, dodobra smo se spoznali in se povezali, naučili smo se strpnosti in dela v skupini. Obljubila sem si tudi, da bom izboljšala svojo španščino in angleščino, kar na nek način tudi sem, saj smo na Akademiji komunicirali po angleško, špansko pa sem se pogovarjala v trgovinah, kavarnah in na sploh z domačini. Vidi se, da ljudje res cenijo, če do njih pristopiš z njihovim maternim jezikom, zato sem se res trudila pustiti dober vtis. Pogrešam Tenerife in čas, ki smo ga tam preživeli skupaj. Definitivno je minil prehitro. Vesela sem, da sem se odločila za to in v prihodnosti jih bom ob prvi priložnosti še enkrat obiskala.

 

anjap

Anja P.:Za prakso v tujini sem se odločila zaradi enkratne izkušnje, ki jo ponuja Erasmus+, da spoznam Kanarske otoke (Tenerife), njeno kulturo in ljudi. Pridobiti sem si tudi želela drugačne izkušnje z delom, hkrati pa spoznati delovne navade v drugih državah. Nisem bila razočarana, pridobila sem si nove delovne izkušnje, bolje spoznala svoje sošolce, naučila sem se nekaj španskih besed in pridobila sem tudi nekaj pozitivnih izkušenj z uporabo angleškega jezika. Domov sem se vrnila z lepimi izkušnjami. Prakso v tujini bi pa priporočila prav vsakemu, saj je to izkušnja, ki ti lahko pride prav velikokrat v življenju.

 

anjas

Anja S.: Praksa v tujini je bila zame čudovita izkušnja. Spoznala sem veliko novih ljudi, s katerimi upam, da bom ostala v stikih, spoznala pa sem tudi kulturo in način življenja države gostiteljice. Prakso smo opravljali na FU International Academy in moram priznati da je njihov pristop odličen, zelo dobro smo se ujeli s celotnim timom. V prostem času smo dekleta odšle po nakupih, fantje pa so ponavadi obsedeli na balkonih in se pogovarjali. Kot skupina smo se veliko bolj zbližali predvsem v večernih urah, ko smo odšli v mesto ali bližnje klube. Verjamem, da mi bo ta izkušnja pomagala v življenju, vsekakor pa bi prakso v tujini priporočila vsakemu, ki ima to možnost.

 

anjaf

Anja F.: Štirinajst dni, ki sem jih preživela na Tenerifih, je bilo čudovitih. Izkušnje, ki sem jih pridobila v okviru projekta, ki ga je omogočil Erasmus+, so po mojem mnenju edinstvene in jih lahko pridobiš le z bivanjem v drugem okolju. Za opravljanje prakse v tujini sem se odločila, ker vem, da mi bodo tovrstne izkušnje in znanja v življenju prišle še kako prav. Novo okolje, novi ljudje in drugačen način življenja mi je bil zelo všeč. Španska kultura, ljudje in običaji so bili zame nekaj novega. Prakso smo opravljali na FU Internacional Academy. Mladi ljudje, ki jim je delo z dijaki v veselje, so me pozitivno presenetili in hvaležna sem, da so nas naučili toliko novega. Mislim, da je izobraževanje v tujini idealna priložnost za izboljšanje svojega znanja tujih jezikov in samostojnosti. Ob ponovni priložnosti opravljanja prakse v tujini bi se z veseljem odzvala.

masaMaša: Letos sem imela možnost dvakrat sodelovati v projektu Erasmus+, v dveh različnih projektih. Praksa v tujini je bila zame nepozabna izkušnja, od katere sem odnesla veliko uporabnega znanja.
Ko sem na predstavitvenem sestanku izvedela, da imam možnost opravljati prakso v tujini, sem se še isti dan prijavila brez pomislekov. Nestrpno sem odštevala dneve do odhoda. Tenerifi so mi bili všeč že na prvi pogled.
V času izobraževanja sem se naučila veliko uporabnih spretnosti z računalnikom, izboljšala svojo angleščino in se naučila še nekaj osnov španščine. Hkrati je bila to odlična izkušnja tudi za druženje in spoznavanje novih ljudi.  Upam, da bom še kdaj imela možnost obiskati ta prečudoviti otok.

 

aneja

Aneja: Izobraževanje v tujini je bila zame čudovita izkušnja, ki je ne bom nikoli pozabila in bi jo priporočila čisto vsakemu. Že to, da je bila izvedena na Tenerifih, v Španiji, kamor sem si že od nekdaj želela iti, je bila odlična priložnost, za katero sem zelo hvaležna in bi verjetno močno obžalovala, če je ne bi izkoristila. O spletnem trženju sem se veliko nučila in verjamem, da mi bo to koristilo tudi v prihodnosti. Kjub delu in učenju smo imeli tudi nekaj ekskurzij po otoku. Še posebej se mi je vtisnil v spomin obisk Loro Parka, kjer smo uživali ob predstavah delfinov, ork in morskih levov, česar ne bom nikoli pozabila.

 

viktoria

Viktoria: Opravljanje prakse na Tenerifih je bila zame ena izmed najzanimivejših in poučnih izkušenj do sedaj. Ker sem že v preteklosti slišala veliko lepih besed o Tenerifih, sem bila zelo vesela, ko sem izvedela za to priložnost. V teh dveh tednih sem se naučila marsikaj, prav tako pa sem izboljšala svoje znanje angleščine in se naučila nekaj španskih besed. Za izobraževanje sem se odločila, ker sem želela spoznati kako deluje spletno trženje in vem, da mi bo to nekoč zelo koristilo. Všeč mi je bilo, da smo sodelovali in delali v skupinah, ter se tako naučili večje samostojnosti. Izobraževanje smo imeli na FU Akademiji, ki je bila oddaljena le nekaj minut od hotela. Naučila sem se, da je treba biti v življenju včasih potrpežljiv, če želiš kaj doseči in da se z nekaj truda lahko daleč pride. Takšno prakso bi priporočala vsem, ki radi potujejo in si želijo pridobiti nova znanja.

 

sara

Sara: Izobraževanje na Tenerifih je bila zame ena najzanimivejših in poučnih izkušenj v mojem življenju. Za izobraževanje v tujini sem se odločila, ker sem si želela pridobiti izkušnje pri delu, spoznati nove ljudi, njihovo kulturo, običaje, spoznati novo deželo in se naučiti stvari, ki mi bodo v prihodnosti prišle prav. Vse to sem s to izkušnjo tudi uresničila.

 

ediEdi: Potovanje na Tenerife, ki nam ga je omogočil program Erasmus+, je definitivno ena izmed najboljših izkušenj, ki sem jih doživel. Tam sem pridobil izredno veliko novega znanja, ne samo o spletnem trženju, ampak tudi praktično znanje, za katerega verjamem, da mi bo precej koristilo v življenju. Poleg vsega tega sem tudi spoznal špansko kulturo, nove ljudi, se naučil malo španščine in izboljšal svoje znanje angleškega jezika, saj smo ga konstantno uporabljali. Užival sem tudi v prostem času, ki smo ga skupaj preživeli, obisku nepozabnega Loro Parka, v izletu na El Teide ter naši ekskurziji na jug otoka. Menim, da sta ta dva tedna minila prehitro in se ne bi branil ostati še malo dlje. Program Erasmus+ bi priporočal vsakemu, ki si želi doživeti nekaj novega ter pridobiti nova znanja. Čas, ki smo ga skupaj preživeli v prijetni atmosferi Puerta de la Cruz, bom za vedno ohranil v lepem spominu, saj takšne izkušnje ni mogoče pozabiti.

 

simonSimon: Tenerifi so čudoviti, tu ni dvoma, ko jih pa izkusiš v družbi svojih prijateljev, je pa vse še toliko bolje, zato sem zelo vesel, da nam je Erasmus+ omogočil to potovanje. Dolga pot, ki je bila vredna vsake sekunde spanja v neudobnih položajih, se je izkazala kot dober ‘ice breaker’, zato sem že prvi dan malo bolje spoznal vrstnike iz 3. f-razreda. Bivanje na otoku je bilo čudovito, ekskurzije v Loro, na El Teide in na južni del otoka pa še toliko boljše. Naši mentorji so bili zelo prijazni in komunikativni, delo pa je  potekalo v sproščenem okolju. Zelo mi je bilo všeč, da so bili vsi zelo odprti za spremembe in so z veseljem sprejeli naše ideje. Seminarji in delavnice, ki smo jih imeli na FU Academy, so mi bili res všeč, sploh pa predavanja o ‘content marketingu’ in ‘SEO-u’. Tudi naši spremljevalki, profesorici Volkova in Kapitlerjeva, sta bili do nas zelo prijazni in sta nam bili vedno na voljo. Takšna izkušnja je dober preizkus znanja tujih jezikov, prav tako pa tudi možnost, da le-te izboljšamo.

 

tajdaTajda: Praksa v tujini je bila zame čudovita izkušnja, saj sem se naučila veliko novih uporabnih stvari, srečala sem se z novimi ljudmi in kulturo. Te izkušnje ne bi zamudila nikoli na svetu. Vsem, ki imajo možnost prakse v tujini priporočam, da jo zgrabijo z obema rokama, saj je to enkratna priložnost v življenju in iz nje odneseš same dobre izkušnje za nadaljnje življenje.

 

 

 

Related Images:

(Skupno 319 obiskov, današnjih obiskov 1)